Bu yıl ikincisi düzenlenen “Çevreci Tesis” ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye geneli 48 firmanın ödül aldığı törende, Kahramanmaraş’a ödülünü Kahramanmaraş Kağıt sanayi kazandırdı.
Türkiye sağlıklı kentler birliği tarafından ülke genelinde bu yıl ikincisi düzenlenen ‘çevreci tesis ödül töreni’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Sağlıklı çevrelerin oluşturulması için şehirlere öncülük eden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin teşebbüsüyle 2013 yılında başlatılan ve örnek işletmeleri cesaretlendirme amacını güden ödüller ikinci kez sahiplerini buldu. 48 tesis ve 9 organize sanayi bölgesi ödül almaya layık görüldü.
SAĞLIK SORUNU SADECE BAKANLIĞIN SORUNU DEĞİL
Törende konuşan Bakan Müezzinoğlu, sağlık sorununun sadece Sağlık Bakanlığı’na bırakılacak kadar basit olmadığını vurgulayarak, “Güçlü bir sorumluluk var. Sağlık bakanlıklara bırakılmayacak kadar önemli ve değerli. Çok paydaşlı sağlık diyoruz. Başbakanımızın başkanlığında 8 tane bakan ve yerel yönetimler, STK’lar ve özellikle medyamız olmak üzere sağlığı çok paydaşlı tarif ediyoruz. Sağlıktaki hiç bir projemizi yerel yönetimlerle paylaşmadan şekillendirmeden yol almak istemiyoruz.” diye konuştu.
ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞUYOR
Çevreye duyarlı tesisler ile organize sanayi bölgelerinin insan sağlığını iyileştirmek için yürüdükleri yolda kendileri için birer moral kaynağı olduğunu kaydeden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilkini 1 Mart 2013 tarihinde düzenledikleri organizasyonun ikincisinde 48 tesis ile 9 organize sanayi bölgesinin daha adını Türkiye’ye duyurmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
KAHRAMANMARAŞ HEPİMİZİN
Kahramanmaraş Kağıt Sanayi’nin “Çevreci Tesis” ödülünü almasında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin büyük katkısının olduğunu belirten Kahramanmaraş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Sıddık Ciğer, 1989 yılından bu yana çevre bilinci ile üretim yaptıklarını söyledi.
ÇOK ÖNCEDEN BU BİLİNÇ VARDI
“Tesisimizin kuruluş yıllarından bu yana çevreye saygılı olarak üretim yapıyor” diyen Ciğer Şöyle konuştu: “Kahramanmaraş Kağıt Sanayi 1989 yılında kurulduğunda çevre bilinci tam henüz yerleşmemiş iken Türkiye’de, hurda kağıttan ambalaj kağıt üretimi planlanmış, tamamen çevreci bir üretim planına sahip bir tesis idi. Geçmiş yıllardan gelen alt yapı ile birlikte, tesisimiz çevre mevzuatı kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi hususunda hem mevzuat kapsamın da, hem de sosyal sorumluluk kapsamında ciddi adımlar atmıştır. Tesis mevzuatın ön gördüğü tüm izinlere sahiptir. Tesisimiz detehlikesiz geri dönüşüm, tehlikesiz atık toplama ayırma, ambalaj atığı geri dönüşüm, ambalaj atığı toplama ayırma, atık su arıtma deşarj izni, hava emisyon deşarj izin ve gürültü iznine sahiptir. Onikişubat belediyesi ile ambalaj atığı toplama konusunda çalışıyoruz.Kahramanmaraş Kağıt Sanayi olarak çevreci bir kuruluşuz. Yüzde 100 ambalaj atıkları kullanıyoruz. Ambalaj atıklarını kullandığımız için çevrenin ne demek olduğunu her ambalaj atığının çöp olmadığını bilen bir kuruluşuz. Geri dönüşümün ne olduğunu bilen bir firmayız. Bu gibi firmaların mutlaka sayısı artmalı. Bu tesisten çıkan tüm ürünlerin hepsinde çevre bilinci var. Yüzde 100 geri dönüşümlü ürünler kullanıyoruz.Bizim başarımızın sebebi tamamen doğayla iç içe olmamız. Yani doğayı seven, doğayı koruyan, insanlara önem veren bir dinamik yapı ile çalışıyoruz. Bu duyguyu hissi severseniz olur. Zaten patronundan işçisine kadar bu bilinçle çalışıyoruz”.
KAHRAMANMARAŞ ÇEVRECİ ŞEHİR OLACAK
Sanayicilerin ve yerel yönetimleriyle birlikte Kahramanmaraş’ın çevreye sonderece duyarlı olduğunu ifade eden Ciğer, “Kahramanmaraş yakın gelecekte ülkenin en çevreci şehri olacağına inanıyorum. Firmalarımız çevre konusunda dünyanın son teknoloji ürünleriyle çevreye duyarlı üretim yapıyorlar ve eski olan işletmeler ise çok ciddi revizyonlar yapıyorlar. Özellikle KahramanmaraşBüyükşehir Belediye BaşkanımızSayın Mehmet Fatih ERKOÇ’un katkılarıyla sanayi bölgelerinde son derece çevreci çalışmalar hız kazandı. Sanayi bölgelerinde çevreci arıtma ve toplama merkezlerinin sayıları artırıldı. Büyük Şehir Belediyemizin yapımına başlayacağı atık su projesi organik yaşamı tehdit edebilecek her türlü endüstriyel atıkları sıfıra indirecek. 49 milyon avroya mal olacak projenin inşaatına 2016 yılında başlanacak. Çevreye duyarlı çalışmalarına hız veren Büyük Şehir Belediyemizin 58 hektarlık alanda 32 milyon avroluk yatırımı olan katı atık transfer istasyonu ve geri dönüşüm tesisi, Kahramanmaraş’ı lider çevreci şehir yapacağından hiç şüphem yok”, ifadelerine yer verdi.
İstanbul Hilton Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birliğe üye belediyelerin temsilcileri, organize sanayi bölgelerinin başkanları, iş adamları ve basın mensupları katıldı.