SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Kahramanmaraş, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Üniversite-Şehir İşbirliğiyle Hafta Boyunca Gerçekleştirilen Çok Sayıda Etkinlikle Kutladı

Son Güncelleme :

08 Mart 2022 - 20:58

/ kez okundu.
Kahramanmaraş, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Üniversite-Şehir İşbirliğiyle Hafta Boyunca Gerçekleştirilen Çok Sayıda Etkinlikle Kutladı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 1-8 Mart 2022 tarihleri arasında çok sayıda etkinliğe imza attı.

Büyükşehir Belediyesi, KSÜ ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Örnek İşbirliği: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün işbirliği ve destekleriyle KSÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sosyal Farkındalık Öğrenci Topluluğu, Açık Sahne Öğrenci Topluluğu ve Güzel Sanatlar Öğrenci Topluluğu tarafından ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri’ adı altında 1-8 Mart 2021 tarihleri arasında 7 farklı etkinlik gerçekleştirildi.

‘Kadın ve Toplum’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında ilk etkinlik 1 Mart 2022 Salı saat 17.00’de KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Kahverengi Salonda gerçekleştirildi.

Avukat Fatma Kaptanoğlu’nun moderatörlüğünde kadının toplumdaki yeri ve öneminin ele alındığı ‘Kadın ve Toplum’ paneline konuşmacı olarak KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Araştırma Görevlisi Dr. Tülay Aydın, Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Zeynep Özbaş Arıkan ve Sosyolog/Eğitim Uzmanı Gülseda Kirişçi katıldı.

Panel kapsamında Dr. Tülay Aydın ‘Kadın Kimliğinin Tarihsel Serüveni ve Türk Kadın Kimliğinin Oluşumu’, Zeynep Özbaş Arıkan ‘Kadının Toplumsal Hayattaki Yeri’ ve Gülseda Kirişçi ‘Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri ve Kariyer Engelleri’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

‘Kadın ve Spor’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliklerinin ikinci programı olan ‘Kadın ve Spor’ konulu söyleşi 2 Mart 2022 Çarşamba saat 15.00’te KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Kahverengi Salonda gerçekleştirildi.

Hüseyin Erdoğan’ın moderatörlüğünde Olimpiyat Atleti Paralimpik Yüzücü Sevilay Öztürk ve Avrupa Halter Şampiyonu Melike Günal’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kadın ve Spor’ konulu söyleşi kapsamında iki başarılı milli sporcumuz spora başlama serüvenlerini ve yaşadıkları başarıları katılımcılarla paylaştılar.

Başarılı sporcular Sevilay Öztürk ve Melike Günal ile gerçekleştirilen söyleşinin ardından Piyanist-Besteci Melek Ayçin Yıldırım, birbirinden güzel eserlerin yer aldığı piyano performansıyla dinleyicileri mest etti.

‘Kadın ve Çocuk’

3 Mart 2022 Perşembe saat 13.00’te ise Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) yetkililerinin konuk edildiği ‘Kadın ve Çocuk’ paneli gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, il protokolü üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ve UCİM Türkiye Hukuk Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı dernek olarak yürüttükleri çalışmalara ilişkin katılımcıları bilgilendirdiler.

Panel kapsamında UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan ‘Çocuk Savunuculuğu’, UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele: Sahadan İzlenimler’ ve UCİM Türkiye Hukuk Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı ‘Çocuk İstismarının Hukuki Yaptırımları’ başlıkları altında bilgilendirme sunumlarını gerçekleştirdiler.

‘Kadın ve Sanat’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliklerin dördüncü programı olan ‘Kadın ve Sanat’ söyleşi ve müzik dinletisi etkinliği 6 Mart 2022 Pazar saat 19.00’da üniversitemiz ev sahipliliğinde KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Söyleşi ve müzik dinletisi olmak üzere iki bölümden oluşan ‘Kadın ve Sanat’ etkinliğinin, söyleşi bölümünün moderatörlüğünü KSÜ Açık Sahne öğrenci Topluluğu Danışmanı Gamze Gökçe yaptı. Söyleşi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İlk Kadın Başkemancısı ve İstanbul Devlet senfoni Orkestrası Başkemancısı Doç. Dr. Jülide Yalçın ile Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi-Piyanist Doç. Dr. Elif Önal eğitim ve sanat yaşamlarına ilişkin süreçleri katılımcılarla paylaştılar.

Doç. Dr. Jülide Yalçın ve Doç. Dr. Elif Önal’ın katılımcılardan gelen soruları cevaplandırmalarının ardından programın söyleşi bölümü son buldu.

Programın ikinci bölümünde ise Doç. Dr. Jülide Yalçın ve Doç. Dr. Elif Önal dinleyicilere birbirinden eşsiz eserlerin yer aldığı keman ve piyanon dinletisi sundular.

‘Kadın ve Resim’

8 Mart 2022 Salı günü Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi fuaye alanında ‘Kahramanmaraş’ın Kahraman Kadınları’ konulu resim sergisi ve Dünya Kadınlar Günü workshop etkinliği düzenlendi.

Sergi kapsamında ülkemiz önde gelen ressam ve akademisyenlerinin kadın temalı resim çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

‘Kadın Buluşmaları’

Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında ‘Kadın Buluşmaları’ etkinliği düzenlendi.

8 Mart 2022 Salı günü saat: 14.30’da KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, üniversite ve il protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, KSÜ’de kadını merkeze alan çalışmaları dikkatle takip ettiklerini belirterek, yıl boyunca yürüttükleri faaliyetlerle kadının toplumdaki konumunun daha da güçlendirilmesi için farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Üniversite olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri’ adı altında son bir haftada 7 farklı etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Can, bu etkinliklere ek olarak üniversitemize bağlı birimlerde de kadın temalı etkinliklerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kadına yönelik her türlü şiddeti kınayarak konuşmasına devam eden Rektör Can, cinsiyete dayalı eşitsizliğin önlenmesi için toplumun bütün kesimlerinin desteğine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Rektör Can konuşmasını hafta boyunca devam eden etkinliklerde emeği geçen herkese ve katılım sağlayanlara teşekkür ederek tamamladı.

KSÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSÜKAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Fındıklı da bir konuşma gerçekleştirerek merkez bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapan Doç. Dr. Ebru Fındıklı, kadının sosyoekonomik hayatta karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından ilk sözü alan Kahramanmaraş Şiddet İzleme ve Önleme Merkezinden (ŞÖNİM) Zehra Köroğlu ‘Kadının Koruması ve Güçlendirilmesi’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü tarafından kadının korunması ve güçlendirilmesi alanlarında sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler veren Zehra Köroğlu, “Kadının korunması alanında Kadın Hizmetleri Birimi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü ve Kadın Konukevi Müdürlüğü kadınlara koruyucu ve önleyici hizmetlerin sunulması, farkındalık artırıcı etkinliklerin düzenlenmesi ve eğitim gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Kadının güçlendirilmesi konusunda ise Müdürlüğümüz, kadın kooperatifleri ile iş birliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirmekte, finansal okuryazarlıkla ilgili seminerler düzenlemekte, Sosyal Hizmet Merkezlerimizle birlikte Aile Toplum Hizmetlerini yürütmektedir.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Tuğba Gökçen ise ‘Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Kadın ve Aile Hizmetleri’ne ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak yerel ölçekte aile danışma hizmetleri, psikososyal destekler, eğitim programları ve meslek edindirme kurslarıyla kadınların sosyal hayatta güçlü olması, ekonomik özgürlüklerini kazanmaları ve sosyal statülerini bilinçli şekilde muhafaza edebilmeleri için destek vermeyi sürdürdüklerini belirten

Gökçen, yürütülen çalışmalar kapsamında 2019 – 2022 yılları arasında yaklaşık 50 bin kadına eğitim ve seminer düzenlediklerini, ayrıca kadına şiddetin önlenmesi adına 30 bin kişiye seminer verdiklerini söyledi.

Programın son konuşmacısı olan KSÜKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güldemin Darbaş da ‘Dünya Çevre Mücadelesinde Kadın Öncüler’ başlıklı sunum yaptı.

“Kadınların hem kamusal hem de özel alanda özgürleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamda sağlanması ile mümkündür.” diyen Prof. Dr. Güldemin Darbaş, “Toplumsal cinsiyet, herkesin bildiği gibi biyolojik değil, toplumun kadına ve erkeğe yüklediği rollerle ilintilidir. 21. Yüzyılın ilk çeyreğini bitirmeye az kaldığımız şu günlerde kadınların hala bazı temel haklardan mahrum kaldığını görmekteyiz. Örneğin kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırılar hala devam ediyor, hala kız çocukları erken yaşta evlendiriliyor, kadının ev içi emeği hala görünmüyor ve hala kadınları da ilgilendiren pek çok konuda kadınlar, karar mekanizmalarında etkin ve yeterli bir biçimde temsil edilmiyor.” diye konuştu.

Küresel iklim krizine bağlı olarak yaşanan çevre tahribatlarında da en büyük riski kadınların aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Darbaş, “Kadınlar 1970’li yıllardan beri doğanın ve kendilerinin birlikte özgürleşeceklerine inanarak, sadece kendi özgürlükleri için değil aynı zamanda ekolojik özgürlük için de mücadele veriyor. Bu bağlamda hem dünya’da, hem Türkiye’de pek çok kadın, ormansızlaşmadan, nükleer atıklara, ot ve böcek öldürücülerden, maden/taş ocağı kazılarına kadar pek çok alanda liderlik yaparak, çözüm önerileriyle tüm dünyaya ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapanış Konseri’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri adıyla hafta boyunca gerçekleştirilen etkinlikler çok sayıda sanatseverin büyük bir beğeniyle takip ettiği kapanış konseri ile taçlandırıldı.

KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konser Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü video mesajının gösterimi ile başladı.

Rektör Can’ın mesajının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Soner Okan yönetimindeki ‘Oda Müziği Orkestrası’ ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Tekgül yönetimindeki ‘Oda Müziği Korosu’ kadın bestecilerinin eserlerini ve kadını anlatan eserleri sanatseverlerin beğenisine sundular.

Oda Müziği Orkestrası ve Oda Müziği Korosu’nun büyük beğeniyle dinlenen ve ayakta alkışlanan performansının ardından, protokol üyelerince teşekkür belgeleri takdim edildi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.