SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KAHRAMANMARAŞ 22. SIRADA

Son Güncelleme :

28 Ocak 2015 - 12:14

/ kez okundu.
KAHRAMANMARAŞ 22. SIRADA
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş ekonomisinde asıl hedefinin büyüme olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ta kullanılan kredilerin tekrar yatırım olarak geri döndüğünün altını çizen Karaküçük: “Kahramanmaraş tüketime yönelik değil yatırım ürünleri için kredi kullanmış ve ithal etmiştir. Bu Kahramanmaraş’ın geleceği içinde doğru bir adımdır” dedi.

KMTSO’nun 21’inci Meclis Toplantısı Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in katılımıyla yapıldı. Türkiye ve Kahramanmaraş ekonomisinin büyüme oranının konuşulduğu toplantının açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, sanayici ve idarecilerin önemli işlere imza atacağını söyledi. Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in Kahramanmaraş’a gelmeden önce büyük bir övgüyle bahsedildiğini belirten Öksüz: “Valimiz Kahramanmaraş’a gelmeden önce kendilerinden önce bize övgüyle bahsedildi. Bu nedenle kendilerinin Kahramanmaraş’a tayininden büyük bir memnuniyet hem de büyük bir heyecan duyduk. Valilik makamı çok önemli bir makam. Hep birlikte önemli bir çalışmalara imza atacağız” dedi.
TÜKETİM DEĞİL ÜRETİM YAPILMIŞTIR
Kahramanmaraş’ın ekonomik göstergelerini slayt eşliğinde anlatan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, büyüme rakamları, finans, üretim ve tüketim değerlerinden bahsetti. Kahramanmaraş’ta kullanılan kredilerin tüketim için olmadığını belirten Karaküçük: “ Kahramanmaraş’ın kredi hacmi 9 milyar lira düzeyine ulaşmıştır. 2010 yılından buyana yaklaşık 3 kat artış kaydedilmiştir. Kredilerin yüzde 74’ünü ticari ve yatırım kredileri oluşturmaktadır. Kullanılan krediler yatırıma dolaysıyla üretime kanalize olmuştur. Bu şehrin ekonomisi için önemlidir. Kahramanmaraş tüketime yönelik değil yani cep telefonu gibi tüketim harcamalarından ziyade yatırım ürünleri için kredi kullanmış ve ithal etmiştir. Bu Kahramanmaraş’ın geleceği içinde doğru bir adımdır. Bu krediler ödenip yeni tesisler kurulacak, Kahramanmaraş’ın gelişimini ekonomisi ve her yönünün artacağını gösterecektir” ifadelerini kullandı.
KAHRAMANMARAŞ ÇOK ÜRETKEN
Kahramanmaraş’ın her alanda çok üreten bir şehir olduğunu belirten Başkan Karaküçük şunları kaydetti: “Türkiye İplik üretiminin yüzde 35’i, Kumaş üretiminin yüzde 10’u, Metal Mutfak Eşyalarının yüzde 60’ı, Türkiye Elektrik kurulu gücünün yüzde 7’si, Türkiye Çimento üretiminin yüzde 10’u, Türkiye Kâğıt üretiminin yüzde 20’si Kuyumculuk ve bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi konumunda olan Kahramanmaraş sanayi elektriği tüketen iller sıralamasında 11’inci sırada. Bir ilin ve ülkenin gelişmişliğinde sanayi elektrik tüketimi önemli bir kriterdir. Bizde 11’inci sırada iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyoruz.
KAHRAMANMARAŞ 22. SIRADA
Kahramanmaraş, 24,5 milyar lira net satış ile Türkiye sıralamasında 22. sırada yer almaktadır.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre en çok ticaret yaptığımız iller; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Adana, Denizli ve Hatay illeri olarak ön plana çıkmaktadır. Kahramanmaraş ekonomisinin sektörel ağırlığında ise amiral gemimiz tekstil yüzde 65 ile satıştaki en büyük payı almaktadır. İkinci sektör olarak gıda ön plana çıkmaktadır.
BELGE MÜRACATINDA 9.SIRADAYIZ
Yatırım teşvik belgelerinde yılsonu itibariyle yaklaşık 1,6 milyar liralık belge müracaatı yapılmıştır. Buna göre Türkiye’de 81 il içerisinde 9. sırada yer alıyoruz. Her geçen gün yatırım eylimi devam etmektedir. Yeni kuracağımız OSB ile bu rakamlarda ciddi artışların olacağını bekliyoruz. Son 10 yılda yaklaşık 5 milyar dolar özel sektör yatırım projesi gerçekleştirildi. Tamamlan yatırımlar 3.7 milyar dolar devam eden yatırımlar ise 1 milyar civarında. Toplam 4 milyar 750 milyon dolar yatırım gerçekleşmektedir. Tamamlanan yatırımlar paylarına baktığımız zaman burada en çok yatırım yapılan sektörler Tekstil, çimento ve diğer sektörler devam ediyor. Devam eden yatırımlara da ise yine aynı korelasyonu görebiliriz.
KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’DEN BİLE HIZLI BÜYÜDÜ
İhracat artış hızı Türkiye ortalamısının üzerinde gidiyor. 2002 ile 2014 arasında Türkiye ihracatı 4,4 kat artmış, Kahramanmaraş ihracatı ise 7,9 kat artmıştır. Türkiye’de ki ihracattaki artış oranının önünde gitmektedir. 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin yanı sıra Kahramanmaraş’ın hedef koyduğu 5 milyar dolara doğru emin adımlarla gidiyoruz.Bu hedefe ulaşmak içinde büyük bir heyecan duyuyoruz. Ekonomimizi büyütmemiz için daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok ihracat, daha çok istihdam sağlamamız gerekir. Kahramanmaraş’ta yatırım alanı sıkıntısı var, inşallah bunu da çözme noktasına gelmiş bulunuyoruz.
2002-2014 ARASI YAPILAN YATIRIM 80 YILLIK YATIRIMA EŞ DEĞER
2002 ile 2014 arasında Kahramanmaraş ihracatı 110 milyon dolardan 877 milyon dolara ulaşmıştır. İhracatta önemli bir sıçrama yapan Kahramanmaraş 2002 yılına kadar gerçekleştirdiği ihracatın 8,5 katını 2002 yılından sonra kaydetmiştir. Yani 2002 yılına kadar 80 yıllık Cumhuriyet hayatında toplam yapmış olduğu ihracatın 8,5 katını 2002 ila 2014 yılları arasında gerçekleştirmiştir.
KAYITLAR SİLİNECEK
Açılan şirket sayısı girişim eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. 2002 yılında 135 şirket açılmışken 2014 yılında sadece 924 şirket açılmış. Biz gayri faal olan maliyeden kayıtları silinmiş ama odamızdan kaydı silinmeyen üyelerimizin kayıtlarını düşüreceğiz.
ELEKTRİK İLE İHRACAT PARALEL İŞLİYOR
Sanayi elektrik tüketimi her geçen gün artmakta. Sanayi elektrik tüketimi ne kadar artarsa ihracat hızında o kadar paralellik gösteriyor. Sanayi elektrik tüketiminde aylık ortalama 194 milyon kwh iken 2014 yılında yüzde 8,2 artarak 210 milyon kwh elektrik tüketmiştir. İşgücü piyasasında son 5 yıllık dönemde yeni bir istihdam sağlanmıştır. 2010 yılında 69 bin 297 çalışanımız var iken 2014 yılın sonu itibarıyla 126 bin 235 çalışan bulunmaktadır. Ekonomi ticaret büyürken aynı zamanda istihdamında arttığını görüyoruz.
FİNANS SEKTÖRÜ İYİ DURUMDA
Bu büyümeyi bir çok enstrüman ile takip etmemiz gerekiyor. Çünkü bu büyümeyi olumlu yönde, aynı düzlemde devam etmeyen bir şey varsa orada eksik vardır. Elektrik tüketimi artıyor, ihracat artıyor, rakamlar büyüyor, ihracat artıyor finans sektöründeki duruma bakmamız lazım. Aynı büyüme finans sektöründe gözlemliyoruz. Bunlar yatırıma giden önemli durumlar. Finansal sektörün durumuna baktığımızda;banka şube sayısının 85’e ulaştığını görüyoruz. Son 5 yılda 24 şube ilave olmuş, bu da finansal piyasasının büyümeye devam ettiğini göstermektedir.
KAHRAMANMARAŞ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
Mevduat hacmi 3,5 milyar lira düzeyine ulaşmıştır. Kredi hacmi ile karşılaştırdığımızda mevduatların kredilerin ancak yüzde 38’ini karşıladığı anlaşılmaktadır. Mevduat yönüyle biraz zayıf olduğumuz görünüyor ama Kahramanmaraş’ın yatırım ve tırmanma şeridinde olduğunun göstergesidir. Bu mevduat göstergesinin de normalde 50’nin altında olması çok hoşnut olarak bakılmaz. Borçluluk ile öz kaynak oranı alt düzeyde ise firmalar ve fertler bazında biraz olumsuz bir göstergesidir. Her geçen gün büyüyen bir şehir olduğumuz için de çok önemli bir durum değildir. Bu kredileri tüketim harcamalarında kullanmış olsaydık, bunlar zayi olan krediler olacaktı. Bunlar sanayi tesislerinde kullandığı için ekonomiye katkı sağlayacaktır.
KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİ VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDÜYOR
Vergi gelirleri düzenli olarak gelişiyor. Vergi gelirlerine baktığımızda son 5 yılda yüzde 75 oranında artış kaydedilerek 1,6 milyar lirayı geçmiştir. Kahramanmaraş sanayisi, Kahramanmaraş iş dünyası kazandığının vergisini devlete düzenli ödüyor.
KOSGEB ANLAMINDA YÜKSELDİK
Devlet destekleri de büyümeyi gösteriyor. KOSGEB destekleri 2011 yılında yeni destek programlarıyla birlikte ciddi şekilde sıçrama yapmış, son 4 yıl içerisinde ise 2 kat artarak 4,5 milyon liraya yaklaşmıştır. Buna göre 2013’te 81 il içerisinde 20. sırada iken 2014 yılında 15.sıraya yükselmiştir.
TKDK’DAN YETERİNCE FAYDALANMAMIZ LAZIM
TKDK kırsal kalkınma desteklerinde bugüne kadar yaklaşık 150 milyon liralık 156 proje kapsamında 68,5 milyon lira destek sağlanmıştır. Bu da yaklaşık son 4-5 sene içerisinde yapılan toplam rakam Kahramanmaraş için yeterli değil. Bu desteklerden yeterince faydalanmıyoruz. TKDK destekleri bakımından Kahramanmaraş 68,5 milyon lira ile yüzde 3,7 pay almakta ve ortalamanın üzerinde performans göstermektedir. Kırsal kalkınma yaklaşık olarak 42 ilde var. Matematiksel ortalamaya baktığınız zaman 2,5 gibi bir rakam çıkar. Türkiye ortalamasındaki diğer illere göre küçük bir farkla yukarıdayız fakat tatmin edici ve istenilen seviyede değil. TKDK ile burada bilgilendirme toplantıları da yapıyoruz. Müthiş yatırım imkanları var.
DOĞAKA’DA LİDERİZ
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı destek çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş toplam proje bütçesi bakımından 82,7 milyon lira ile bölgenin lideri konumunda. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye üç il içerisinde bu çalışma yapılıyor. Bakıldığı zaman Hatay nüfus ve ekonomik açıdan Kahramanmaraş’tan büyük görünse de projelerde Kahramanmaraş lider konumda. Kalkınma ajansının kuruluşu ve sekretaryası da Hatay’da. Ancak biz Kalkınma ajansından faydalandığımız rakam ile Hatay’ı geçmişiz. Bu da güzel bir gösterge.
KREDİ GARANTİ FONU NU DAHA AKTİF KULLANMALIYIZ
Kredi Garanti Fonu faaliyetleri kapsamında başvurular her yıl artmakta, kullandırılan kredi 20 milyon liraya yaklaşmaktadır. Burada da her geçen gün artış var ama, diğer illerden gelen taleplere ve rakamlara baktığımız zaman aslında Kahramanmaraş olarak küçük müracaatlar yapıldığını görüyoruz. Daha büyük taleplerin rakamların gelmesini arzu ediyoruz.
MARKA DEĞERİ OLAN ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ
Türk Patent Enstitüsü marka ve endüstriyel tasarım tescilleri son 10 yılda 3,6 kat artmış. Sanayicimizin daha nitelikli ve daha nicelikli üretmiş olduğu ürünün kalitesinin ve marka bilincinin artmış olduğunu göstermektedir. Bu da aynı zamanda patentin ve kalitenin yükseldiğini gösteriyor.
MAKRO VE MİKRO ÜRETİMLER DEVAM EDECEK
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 1926 yılında kurulmuş odalardan. 2016 yılında 90’nıncı yılını kutlayacağız. Ekonomimizin ve ticaretin gelişmesi adına geçmiş yıllardan bu yana devam eden gayretlerimiz devam edecek. Kurulacak OSB ile o bölgenin bir çekim merkezi olmasını istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak Makro ve Mikro projelerimiz var. Makro projelerimiz Tomsuklu OSB 1. Etap, Islah OSB’LER, İŞGEM, Zabun Konağı’nın turizme kazandırılması. Buranın ÇED belgeleri alındı. Güzel bir OSB kurmayı hayal ediyoruz. Yol güzergâhı üzerindeki alanların çekim bölgesi olmasını istiyoruz.
Kahramanmaraş sanayisinin dışında üretilen ürünlerin oralarda mağaza ve outletcenter’lerde tanıtılması ve satılması. Bununla birlikte Akaryakıt istasyonları, 5 yıldızlı bir otel yapmayı planlıyoruz.
İŞGEM ÇOK ÖNEMLİ
15 bin metrekare alana sahip 34 iş yeri sahip idari binası bulunacak, burada 50 metrekareden 500 metrekareye kadar alanlar bulunacak. İş yeri açamayan sanatkar olan zanaatkar olan ve iş yeri açma hayali kuran girişimcilere yönelik bir yapı olacak. Bu alanda elektrik, su, kira ücreti alınmayacak. Burada yeni müteşebbisler, yeni iş dünyası geliştirmek için yaptığımız bir proje.
ZABUN KONAĞI TURİZME KAZANDIRILDI
Kahramanmaraş’ın turizm potansiyeline katkıda bulunmak amacıyla uyguladığımız Zabun Konağı’nın Turizme Kazandırılması Projemiz kapsamında; restorasyon ve tefrişat işleri tamamlanmış bulunmaktadır. Burası halka açık bir mekân olacak. Kadın girişimcilerimiz burada gıda ve diğer ürünlerini sergileme ve satış imkânı bulacak.
KAHRAMANMARAŞ SANAYİCİSİ EĞİTİME DESTEK VERİYOR
41 sanayicimiz okul yaptırmak için valiliğimiz ile protokol imzaladı. Bunların hepsi yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Kahramanmaraş Valiliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde; ilimiz Yatılı Bölge mevkiinde; 10 milyon 107 bin TL bedelli, 24 derslikli fen lisesi, 200 öğrenci kapasiteli yurt binası ve altyapı inşaatları devam etmektedir.Yeni eğitim yılına yetiştirebileceğimizi düşünüyoruz.
TEKTSİL BÖLÜMÜNÜ AYAKTA TUTACAĞIZ
2014 yılında edinmiş olduğumuz bir bilgi ile KSÜ’de tekstil mühendisliğinin talepsizlik nedeniyle kapanacağı yönünde bilgisine ulaştık. Bu bizim için, üniversite için, tekstil sanayi için hiç doğru olamayacak durumdu. Bunun talebini arttırmak adına üniversitemiz ve akademisyenleri ile görüştük. Üniversite sınavı başlamadan seçim yapacak öğrenciler daha kataloglardan gideceği yere seçmeden 10 öğrenciye burs verileceği ilan ettik. Tekstil alanında amiral gemi olan bir yerde bu bölüme talep olmaması bizi zora sokardı. Çünkü kurulan devasa tesisleri çalıştıracaklar mühendisler, ara elemanlardır. YÖK’ün 10 kişilik kontenjanı açıklaması üzerine ‘Burs Protokolü’, imzalayarak 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni bu yıl kazanan 10 öğrenciye aylık 300 lira ve 5 yıl boyunca karşılıksız burs imkanı sağladık. Not ortalaması belli düzeyin altına düşmezse yılda bir kez yurt dışı eğitimine gönderiyoruz. Ve iş garantisi veriyoruz. Mezun olan mühendis arkadaşımız sanayide istihdam edilme sözü veriyoruz.
5 AYDA 4 FUAR GEZİSİ
2015 yılında da güzel gelişmeler bizi bekliyor. Önümüzdeki 5 ay içerisinde 4 tane fuar organizasyonumuz var. Sanayici ve iş adamlarımızı yurt dışına götüreceğiz. Şubat 2015, Frankfurt, Ambiente Mutfak ve Ev Eşyaları Fuarı Mart 2015, Köln, Anuga, Gıda Teknolojileri Fuarı, Nisan 2015, Hannover, Sanayi Teknolojileri Fuarı, Haziran 2015, Huston, Techtextile Tekstil Makineleri ve Teknolojileri Fuarı bu çalışmalar devam ediyor.
ÜRETİM KÜLTÜRÜ KANITLANDI, SIRA MODA VE KONGREDE
Kahramanmaraş’ta düzenlenen iki önemli organizasyon ile Kahramanmaraş’taki üretim kültürünü herkese kanıtladıklarının altını çizen Karaküçük son olarak şunları söyledi: “Uluslararası Tekstil Zirvesi’ ile ‘Defile ve Gala Gecesi’ Kahramanmaraş’ın üretimde dünyaya yayılmakta olan bir isminin olduğunu ispat ederken, tasarım, moda ve kongre kültürü ile geleceğe hazır olduğunu kanıtlamıştır”
SİNERJİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNMELİ
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’de iş adamlarının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların güç birliğinden doğan sinerji ile Kahramanmaraş’ın bir yerlere geleceğini belirterek: “Enerjimizi boşa sarfetmek isek ve hareket edelim derken birbirimizin enerjisini tüketmezsek büyük bir enerji ortaya çıkacaktır. Bu büyük enerji mutlaka uygulandığı alanda bir değişim yaratacaktır. Bu enerjinin de yaratacağı sonuçların da ortaya çıkaracağı sinerji çok büyüktür” dedi.
“Kahramanmaraş’ın bu güç birliğinin bir avantaja döneceğini görüyorum” diyen Vali Güvençer şöyle konuştu: “Dikkatimizi içimizde bulunan bu yerlere verebilirsek, bu güç birliği bizi bir yerlere götürebilir. Kalkınma Bakanlığının sosyo-ekonomik veriler çerçevesindeki sıralamasına Kahramanmaraş’ta ki sıralaması çok önemli değil. Üstte olduğu yerler var geri de olduğu yerler var, ortalama 15-20 arasındadır. Türkiye’nin 15’inci veya 20’inci ili pozisyonundadır. Kahramanmaraş özellikle son 20 yıldır Türkiye genel büyüme ortalamasının üstündedir. Pek çok kalemde Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerindendir.
Kahramanmaraş Teşvik uygulamalarında bölgesel ve yerel kalkınma da Türkiye ekonomi literatüründe özellikle örnek bir vilayet. Daha önce çalıştığım iller ile Kahramanmaraş’ı kıyasladığımda Kahramanmaraş sosyo-ekonomik dinamikleri ve hareketleri konusunda ve gelişme konusundaki kaynaklarında son derece yüksek değerde”
toplantı soru cevapların ardından son buldu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER