Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ), Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordinesi ve Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen İpekyolu Kariyer Fuarında paydaş üniversite olarak yerini aldı.
Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen İpekyolu Kariyer Fuarı’22, 11-12 Mart tarihleri arasında kapılarını öğrencilere açtı. Bölgedeki 9 üniversite ile hem Türkiye hem de çevre kentlerde faaliyet gösteren 150 firmayı bir araya getiren fuarda, kariyer söyleşileri, staj ve iş imkanları ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriliyor.
Fuarın açılış etkinliğine katılan KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Kahveci, İstiklal Üniversitesi’nin akademisyen ve öğrencileriyle birlikte fuara katılım gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bugün, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile lisans ve ön lisans bölümlerimizdeki akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte İpekyolu Kariyer Fuarı’22 de yerimizi aldık. Burada hem üniversitemizin bölüm ve programlarını hem de Kahramanmaraş’ı tanıtmaya gayret ediyoruz. Kahramanmaraş’ın önemli bir markası olan Alpedo Kervan Lezzet Grubu da üniversitemiz koordinesinde bugün fuarda yerini alarak Kahramanmaraş Dondurmasını ve Maraş Mutfak Kültürünü katılımcılara tanıttılar. Diğer yandan Alpedo Kervan Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sami Kervancıoğlu, öğrencilerle tecrübelerini paylaşarak güzel bir söyleşi gerçekleştirdi. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
- DOÇ. DR. YASİN DEMİR “AKADEMİK KARİYER YOLCULUĞU” KONULU SÖYLEŞİDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve KİÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasin Demir, İpekyolu Kariyer Fuarı 22’de öğrencilerle söyleşide buluştu.
Turkuaz Salondaki söyleşide akademik hayattaki tecrübelerini ve bilgilerini “Akademik Kariyer Yolculuğu” konu başlığı altında öğrencilerle paylaşan Doç. Dr.
Demir, öğrencilerin lisansüstü eğitim süreci ve lisansüstü eğitim için gerekli olan sınavlar hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Demir, şunları söyledi:
“Bugün sizlere üniversite sonrasında lisansüstü eğitim hayatı ile ilgili bilgiler vereceğim. Bir öğrenci lisansüstü eğitim yapmaya karar verdiğinde ve akademik kariyer yapmayı hedeflediğinde, hangi sınavlarla karşılaşacak, kendisinde hangi kriterler aranacak bunları anlatacağım.
Tezli yüksek lisans sürecinin 2 dönemi uzmanlık alanıyla ilgili dersleri içermektedir. Sonrasında yazacağınız tezle ilgili bir seminer sunarsınız ve semineri başarıyla geçerseniz tez önerinizi verir ve bir size atanan bir danışman kontrolünde uzmanlık tezini yazarsınız. Teziniz tamamlanıp jüri önünde başarıyla savunduğunuzda bilim uzamanı unvanı alırsınız.
Doktora ise nispeten daha yoğun ve uzun soluklu bir süreçtir. Nihayetinde bir doktor unvanı alacaksınız. Ortalama 3-4 dönem ders dönemi ve seminer, ardından yeterlilik sınavı ve başarırsanız tez önerisiyle doktora tez yazma sürecine ilk adımı atarsınız” dedi. Yüksek lisans ve doktora döneminde yaşayacakları süreç, fırsatlar ve güçlükler hakkında konuştu. Sonrasında araştırma görevliliği ve öğretim görevliliği hakkında bilgiler vererek, öğretim elemanı olmak için ne gibi yeterliklere sahip olunması gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Konuşmasına lisansüstü eğitim ve öğretim elemanı olabilmek için gerekli olan sınavların yapısını ve içeriğini tanıttı. Konuşmasına şöyle devam etti: “Öncelikle tezli bir yüksek lisans programına başvurmak istediğinizde, ALES dediğimiz Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan, başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmak gerekir. Ancak, Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ve Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında, ALES şartı aranmaz. Tezsiz yüksek lisans ise bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisansüstü eğitim çeşididir. Tezli yüksek lisanstan farklı olarak akademik beceri ve yetkinliklere çok fazla odaklanmaz. Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile
irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir. Doktora programına başvurabilmek için adayların; Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Yükseköğretim kurumu yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir. Diğer yandan doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine üniversite senatoları tarafından karar verilmektedir.”
Öğrencilerin süreç boyunca karşılaşacakları ALES, YDS ve YÖKDİL ile yine yabancı dil sınavlarına eşdeğer TOEFL, IELTS ve PTE sınavları hakkında da bilgiler veren Demir, Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi olabilmek için gereken kriterleri anlatarak, öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.