Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ve KSÜ Institute of Electricaland Electronics Engineers (IEEE) Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen Enerji Zirvesi’nin üçüncüsü düzenlendi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 3. Enerji Zirvesi’nin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Konuşmasına 3. Enerji Zirvesi’nin verimli geçmesi temennisi ile başlayan Rektör Deveci, emeği geçenlere teşekkür etti. “Dilimizde ‘icat çıkarma’ diye bir deyim var. Fakat sizler enerji konusunda icat çıkarın, üretin. Yeni enerji kaynakları neler olabilir? Var olan enerji nasıl kullanılabilir? Bu konuda kafa yorun. Çok çalışarak daha iyisini, daha verimli olanını insanların kullanımına sunabilirsiniz.” diyen Rektör Deveci, öğrencilere seslenerek “Sizlere çok saçma gibi görünen fikirler, belki çok önemli buluşların kapısını açabilir. Soru sormaktan, fikirlerinizi açıklamaktan çekinmeyin. Öğrencilik döneminizi çok iyi değerlendirin.” tavsiyelerinde bulundu.
Rektör Deveci, “3. Enerji Zirvesi inşallah amacına ulaşır, verimli olur. Buradan yeni fikirler çıkar.” temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.
KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Rıza Özçalık da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Enerjinin stratejik önemini vurgulayan Özçalık, refah ve gelişme açısından enerjinin en önemli konu olduğuna değindi.
Açılış konuşmalarının ardından 4 oturumdan oluşan zirvenin ilk oturumunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Can Topcan, dünya enerji görünümü, Türkiye’nin genel enerji durumu, enerji verimliliği temel kavramları, enerji verimliliği mevzuatı, enerji verimliliği etütleri ve sürdürülebilir / yeşil binalar konularını içeren sunum yaptı.
Enerji talebini etkileyen ana faktörleri gelir, nüfus ve gelişmişlik düzeyi olarak sıralayan Topcan, yapılan araştırmalar sonucunda 2040 yılında dünya nüfusunun 9 milyara yükseleceği, küresel GSYİH’nın %70 artış göstereceği ve küresel enerji talebinde %90
artış görüleceğinin öngörüldüğünü söyledi. Dünya çapında enerji sektörüne 2015 ile 2040 yılları arasında küresel ölçekte 68,2 trilyon dolar yatırım yapılacağının tahmin edildiğini ifade eden Topcan, 2010 yılında yapılan ve 2010-2030 yıllarını kapsayan çalışmaya göre Türkiye’nin yatırım ihtiyacının 225 milyar dolar ile 280 milyar dolar arasında olduğunu belirtti. Türkiye’de enerjiye talebin her geçen yıl arttığını ifade eden Topcan, enerjiye talep artışının, gelişme hızıyla doğru orantılı olduğunun altını çizdi.
Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasını amaçlayan enerji verimliliği mevzuatına ilişkin bilgi veren Topcan, Türkiye’de bu yönde yürütülen verimlilik çalışmalarını anlattı.
Sürdürülebilir-yeşil binalar hakkında da katılımcıları bilgilendiren Topcan, sürdürülebilir bina kavramını, yapının arazi seçiminden başlayarak bütüncül bir anlayışla ve sosyal-çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlanan, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık
üretmeyen malzemelerin kullanıldığı katılımı teşvik eden, ekosistemlere duyarlı yapılar olarak tanımladı.
Zirvenin ikinci oturumunda ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan Nükleer Enerji Mühendisi Ali Dede Sadak, nükleer enerji, nükleer enerjinin kullanım alanları, neden tercih edildiği, nükleer güç santralleri (NGS) ve Türkiye’de nükleer enerji başlıklarını içeren bilgilendirme sunumunu gerçekleştirdi.
Nükleer santrallerin çevreye ve insana zarar verebilecek şekilde kaza yapma riskinin, günümüzde kullandığımız diğer teknolojik ürün ve süreçlere göre yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Sadak, “Nükleer santrallerin güvenlik değerlendirmeleri, bağımsız lisanslama kuruluşları tarafından son derece tutucu varsayımlara göre yapılmaktadır. Santraller, işletmede oldukları sürece sürekli denetim altındadırlar. Nükleer santraller, olası en büyük kazanın meydana gelmesi halinde bile çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarımlanırlar. Bu kapsamda, başta gelen güvenlik önlemlerinden biri, reaktörün en ağır kaza koşullarında dahi radyoaktif maddelerin çevreye yayılmasını önleyebilen koruyucu bir güvenlik kabuğunun içinde konumlandırılmış olmasıdır.” dedi.
Türkiye’de kurulan ilk nükleer reaktörün 1962 yılında Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinde kurulan 1MW gücündeki TR-1 Araştırma Reaktörü olduğunu hatırlatan Sadak, Sinop ve Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santrallere ilişkin bilgi verdi. 2010 yılında Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Mersin-Akkuyu sahasına toplam 4800 MW gücünde 4 ünite VVER-1200 tipi NGS kurulmasına ilişkin Hükümetler Arası Anlaşma imzalandığını belirten Sadak, 2013 yılında ise Japonya ile Sinop sahasına toplam 4500 MW gücünde 4 ünite ATMEA-1 NGS kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandığını söyledi.
Zirve, enerji sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin sunumlarının yer aldığı 3 ve 4. oturumlarla devam ederken, üçüncü oturumda EnerjiSA Proje Müdürü Osman Sağlam, dördüncü oturumda ise Bereket Şirketler Grubu Bereket Enerji Üretim Anonim
Şirketi MENTAŞ Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürü Murat Biçer ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Mehmet Can Kaya, katılımcıları yürütülen enerji çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Konuşmacılar, sunumlarının ardından öğrencilerin konuya ilişkin sorularını da cevaplandırdı.
3.’sü düzenlenen Enerji Zirvesi’ne Rektör Deveci’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Kıllı, Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncılar, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Hüseyin Temiz, KSÜ IEEE Akademik Danışmanı-Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Şekkeli, Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Mahit Güneş, KSÜ IEEE Öğrenci Topluluğunun IEEE Türkiye Kardeş Kollar Projesi kapsamında kardeş üniversite kolu olan Fırat Üniversitesi üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.