SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

300 kız yetim çocuğa ‘Psikososyal Destek Eğitimi’ verdi.

Son Güncelleme :

17 Şubat 2015 - 10:01

/ kez okundu.
300 kız yetim çocuğa ‘Psikososyal Destek Eğitimi’ verdi.
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kimse Yok Mu, Uganda’da 300 kız yetim çocuğa ‘Psikososyal Destek Eğitimi’ verdi.

Kimse Yok Mu Derneği bünyesinde bulunan, Asya Arama Kurtarma Psiko Sosyal Destek Birimi Uganda’nın başkenti Kampala’da bulunan 3 ile 15 yaşları arası 300kız yetim çocuğun kaldığı yetimhanede başlatılan çalışmayı tamamladı. Destek ekibi yetim çocukların sıkıntılı durumlarını tespit ederek, anne-babasız hayata daha sağlıklı tutunabilmeleri ve devam edebilmeleri için 3 haftalık program uygulandı.

Psiko sosyal çalışmalarına katılan psikolog Asiyenur Nihan Akkoyun, Asya psikososyal destek tarafından uygulanan 3 haftalık program hakkında bilgiler verdi. Akkoyun, ”İlk çalıştığımız yetimhanede çocukların yaş grubunun küçük olması nedeniyle sevgiye ve ilgiye olan muhtaçlıkları çok daha belirgindi. Özellikle ilk gittiğimiz zamanlarda çocuklar sık sık kendilerini ağlayarak ifade etmekte, yaka emmekte ve öfke kontrolünde sıkıntı çekme gibi problemler yaşamaktaydılar. Çocukları yönlendirecek ebeveynleri ya da çocuklarla o anlamda ilgilenecek yetkili kişiler olmadığı için çocuklar bu davranışları ile ilgili bir yönlendirme almıyorlardı. Bizler ilk olarak bu davranışları bırakmaları yönünde sık sık telkinlerde bulunduk ve birkaç gün gibi kısa süre içinde çocuklar da olumlu gelişmeler gözlemledik. Çocukların ince motor yeteneklerini geliştirmek adına onlara yaptırdığımız gazete kağıdın dan bebekleri kumaş parçalarıyla sırtlarına bağlayıp yanlarından ayırmamaları, yanlarına yatırıp onları uyutmaya çalışmaları, kağıttan uçak gibi oyuncaklar yapıp kendi bebeklerine hediye etmeleri çocukların ebeveynlerine ne kadar muhtaç olduklarını gözler önüne serdi” dedi.

Makasla kağıt kesmek dahi çocukları mutlu etmeye yetiyor.

Psikolog Akkoyun, ”Yine ince motor gelişimlerini sağlamak adına makasla yaptırdığımız faaliyetlerde, çocuklar kestikleri kağıda ve makasa odaklanıp saatlerce masanın başından kalkmadan kesmeye devam ettiler. Makas gibi basit bir şey bile onlar için çok yeniydi. Ve bir şeyleri başarabiliyor ve değiştirebiliyor olmanın hazzı gözlerinden okunuyordu. Çocuklarla sürekli bütün olmaya çalıştık. İlk gittiğimizde kucağımıza oturup dakikalarca tenimizi, tırnaklarımızı izleyen çocuklara, aslında aramızda fark olmadığını anlatabilmek için bizim oyunlarımızdan kutu kutu pense, yağ satarım bal satarım gibi oyunları öğrettik. Çocuklardan ise onların oyunlarını bizlere öğretmelerini isteyip beraber, el ele oyunlar oynadık. Sonraki günlerde çocukların bizi rol model olarak görmeye başladıklarını fark ettik. Hem de bu o kadar bariz gözlemlenebiliyordu ki, her söylediğimizi tekrar ediyor (buna kendi aramızda söylediğimiz Türkçe kelimelerde dahil), hareketlerimizi taklit ediyorlardı. Şimdi sen bensin ben de senim deyip bizim yerimize geçiyor bizim gibi hareket ediyor, bizim de sanki onların yerindeymişiz gibi hareket etmemizi istiyorlardı.

Pilot olup Sevdiğim Türkiye’ye gelmek istiyoruz

Kampala’da çalışmalara katılan psikolog Şule Kara yaptığı açıklamada, ’’Bir diğer yetimhane de yaptığımız çalışmalarda, çocukların çok içe kapanık ve sindirilmiş olduklarını gözlemledik. Bu çocuklarla onları daha sosyal ve kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirecek çalışmalar yaptık. Ve günden güne çocuklarda bunun farkını hissettik. Başta gelecekle ilgili düşüncelerini alırken kağıtları boş bırakan hayal gücü yeteneğini kullanamayan çocuklar daha sonralarda doktor, öğretmen, kameraman olmak istiyorum, pilot olup Türkiye’ye sizin yanınıza gelmek istiyorum, gibi çok güzel dönüşler yapmaya başladılar. Basic Ph olarak adlandırılan çocukların baş etme kanallarının farkına varmalarını sağlayan çalışmada kendilerinin kahramanlarını çizmelerini istediğimizde, çocukların büyük çoğunluğu kağıtlara ya Türk bayrağını, ya bizleri resmetti. Dağıttığımız her kağıdın bir köşesine mutlaka sizi seviyoruz, Türkiye’ye gitmek istiyoruz, çizdirdiğimiz hazine kutularına sizi koyup saklamak istiyoruz gibi şeyler yazdılar” dedi.

Asya Arama Kurtarma koordinatörü İsmail Büyükay yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 12 İlinde merkezi bulunan Asya Arama Kurtarma, afetlerin yaşandığı Japonya, Endonezya, Pakistan, Haiti, Filipinler’de kadın sığınma evindeki bulunan kimsesiz, istismara uğramış kadınlara rehabilitasyonçalışması yapıldı. Afganistan, Peru ve Bosna Hersek deki sel afetinde arama kurtarma ve değişik yardım faaliyetlerinde bulundu. En son afete maruz kalmış İllerimizden Van ve Soma’da arama kurtarma ekipleriyle katılan Asya’nın bünyesinde psiko sosyal destek ekibi, mobil deprem simülatörü, medikal kurtarma ve acil yardımlar alanlarında 320 profesyonel ekibiyle çalışmalarını sürdürüyor ‘’diyerek sözlerini noktaladı.

ALTIN MADENİ113 ALTIN MADENİ114 ALTIN MADENİ115

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.